Je auto gaat geen leven lang mee. Hij verslijt of gaat te veel verbruiken. Of je gezinssituatie verandert, waardoor een andere auto beter bij je zou passen. Je zou je ‘oude’ auto dus willen verkopen. Maar hoe begin je daaraan? En wat mag je zeker niet vergeten?

Beslissen je auto te verkopen is één ding, hem verkopen is iets helemaal anders. Je wilt de beste prijs krijgen, maar hoe haal je er het maximum uit? Hoe bereid je de verkoop voor en waar vind je een koper? Eenmaal je je koper gevonden hebt, moet je de administratieve zaken nog afhandelen zodat er achteraf geen problemen meer opduiken. En wat met de betaalde verzekeringspremies en verkeersbelasting? Wij helpen je op weg.

Heb je nog bijkomende informatie nodig? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je KBC-verzekeringsagent of KBC-bankkantoor. Zij helpen je graag.
Plan de vervanging van je auto goed

Hou rekening met de levertijd van je nieuwe auto. Je wilt immers voorkomen dat je oude auto al verkocht is terwijl je nieuwe nog niet geleverd is. Oplossingen:

Vul als leveringsdatum op je verkoopovereenkomst een datum in die ver genoeg in de toekomst ligt.
Laat je auto over aan de leverancier van je nieuwe auto en laat dat bij in het aankoopcontract zetten.
Maak met de leverancier vooraf afspraken over een tijdelijke vervangwagen.

Bereid de verkoop goed voor

Als je je auto wilt verkopen aan een particulier, moet je de wagen eerst laten keuren. Je krijgt tegen betaling dan ook een Car-Pass. Dat is een attest dat onder meer de kilometerstand van je auto vermeldt. Die Car-Pass is enkele maanden geldig.
Een keuring is niet verplicht als je de auto overlaat aan een professionele handelaar of als hij geëxporteerd wordt. Je kunt dan op de factuur noteren: ‘technische controle ten laste van de koper’. Als er geen keuring plaatsvond, kan de handelaar de aankoop wel juridisch laten ontbinden.
Een verzorgde auto verkoopt gemakkelijker en haalt meestal een hogere verkoopprijs. Reinig daarom je auto goed voor je hem te koop zet. Ook een mooie aanblik onder de motorkap is een pluspunt.
Bied je je auto met een foto te koop aan? Op het internet vind je tal van tips om een mooie foto van je wagen te maken. Een uitgebreide diagnose van je auto kan de koper ook over de streep trekken. Je kunt bijvoorbeeld bij VAB een diagnose reserveren.

Bepaal de prijs

Beslis voor jezelf hoeveel je voor je auto wilt krijgen. Er bestaan heel wat websites die je daarbij kunnen helpen:
met een rekenmodule
met zoekertjes: daaruit kun je ook afleiden wat een ‘redelijke’ prijs zou zijn. Hou er wel rekening mee dat je koper zal willen afdingen.
Misschien ben je van plan om de opbrengst van je huidige auto te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe auto. Je kunt uiteraard ook een krediet voor het volledige bedrag aanvragen, dus zonder rekening te houden met de opbrengst van de verkoop. Bereken alvast de kostprijs van je autolening.

Zet je auto te koop

Er zijn heel wat mogelijkheden om je auto te koop aan te bieden:

informeel aan familie, vrienden en kennissen
op het intranet van je werkgever (als die dat toelaat)
op websites die offertes voor je verzamelen
op klassieke zoekertjessites of hun equivalent in papiervorm
met een bordje ‘te koop’ in je auto:
als je je auto op de openbare weg parkeert, moet je het plaatje wel verwijderen (op je oprit mag je het laten hangen)
je moet het plaatje ook weghalen als je op de auto(snel)weg rijdt
als inruilmiddel bij je garagist bij de aankoop van een andere auto

En wat intussen met de verzekering?

De verzekering van de auto die je verkoopt, moet blijven lopen zolang je met die auto op de openbare weg komt.
Ga zorgvuldig om met je koper
Als hij vraagt om een testrit

Je beslist zelf of je dat toelaat of niet.
Opgelet: je mag de koper niet met je auto laten rijden als hij geen geldig rijbewijs heeft.
Bij een testrit rijd je sowieso het best mee.
De koper mag jou vragen om de boorddocumenten in te kijken.
Je moet nog een geldige verzekering hebben voor de auto. Als de koper achter het stuur zit en een ongeval veroorzaakt, draai jij daar met jouw autoverzekering meestal voor op.

Contract

Stel een verkoopovereenkomst op (in tweevoud) tussen jou en de koper en geef hem de verplichte documenten (zie verkoopovereenkomst).
Betaalmiddel

Neem bij voorkeur geen cheque aan als betaalmiddel. Je hebt namelijk geen enkele garantie dat die gedekt is. Het is dan ook een geliefd betaalmiddel bij oplichters. Een overschrijving of contante betaling is een beter alternatief.
Breng de betrokken partijen op de hoogte
Je verzekeringsspecialist

Geef hem vooraf de verkoopdatum van je auto door. Hij past in overleg met jou je bestaande autoverzekering aan. Is de premie voor je nieuwe auto lager dan die voor je oude auto, dan betaalt hij het verschil terug. In het omgekeerde geval zal hij jou vragen om het verschil bij te passen.
Krijg je door de aankoop van een nieuwe auto een nieuwe nummerplaat? Vergeet die dan niet door te geven voor je KBC-VAB Bijstandsverzekering. En pas ze ook meteen aan in KBC Assist.

De organisatie die je parkeertoelating regelt

Heb je een bewonerskaart voor je auto? Dan moet je die laten vervangen als je je auto en/of je nummerplaat vervangt.  En wat met de nummerplaten?

Je geeft de nummerplaten nooit mee met de koper. Maar als je auto overgaat naar je echtgeno(o)t(e), je wettelijk samenwonende partner of een van je kinderen, dan (en alleen dan) mag je je Europese nummerplaat wel aan hen overdragen. Wat in alle andere gevallen?
Je koopt geen andere auto in de plaats

Je bezorgt je nummerplaat terug aan de FOD Mobiliteit/dienst Schrappingen.
Je koopt een andere auto

Je had een Belgische nummerplaat
Je krijgt een nieuwe (Europese) nummerplaat. De oude nummerplaat bezorg je zo snel mogelijk terug aan de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Zolang je dat niet doet, blijf je uitnodigingen ontvangen om verkeersbelasting voor die oude nummerplaat te betalen.
Tip: noteer op de aanvraag van een nieuwe nummerplaat welke oude Belgische nummerplaat ze vervangt. Dan wordt de te veel betaalde verkeersbelasting voor je oude plaat verrekend.
Je had een Europese nummerplaat
Je hebt vier maanden de tijd om je nieuwe auto aan je oude nummerplaat te laten koppelen bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). De te veel betaalde verkeersbelasting wordt automatisch verrekend met de verkeersbelasting die je voor je nieuwe auto moet betalen.

Verkocht! En wat nu?

Je bestaande autolening afbetalen
Je kunt met de opbrengst van de verkoop het saldo van je lopende autolening afbetalen. Als je dat overweegt, neem dan contact op met je kredietspecialist. Laat je geld renderen
Bespreek met je beleggingsspecialist hoe je de opbrengst van je verkoop maximaal kunt laten renderen. Hij helpt je graag.

Lees meer via  https://www.kbc.be/particulieren/nl/voertuig/je-auto-verkopen.html.

opkoper mobilhome