Wanneer je een wagen koopt of verkoopt, heb je er altijd baat bij om een verkoopovereenkomst op te maken. Deze overeenkomst wordt in tweevoud opgesteld. Als koper krijg je een bewijsstuk in handen waarin de verkoper bevestigt dat jij effectief die wagen gekocht hebt, en niet gestolen. Als verkoper heb je op papier staan dat je de wagen verkoopt in de staat waarin hij zich bevindt. Zo kan de koper je na enkele maanden niet meer lastig vallen wegens eventuele problemen met het voertuig. Indien je een wagen koopt of verkoopt bij een garage zal er steeds zulk formulier worden opgesteld. Het is dus een goed plan om dit ook als particulier te doen.

Wat staat er in een auto verkoopovereenkomst?

Verkoopovereenkomst autoEr zijn formulieren beschikbaar die je online kan afdrukken en gebruiken voor de aankoop of verkoop van een wagen, maar je kan er even gemakkelijk zelf eentje schrijven. Let er wel op dat een aantal belangrijke factoren en kenmerken zeker vermeld worden. In eerste instantie moeten beide partijen met naam vermeld worden. Het voertuig moet uiteraard ook goed beschreven worden. Het merk, model, kenteken, brandstofsoort en bouwjaar horen zeker bij de basisgegevens. De kilometerstand kan ook best opgeschreven worden om fraude uit te sluiten. De prijs en de datum zijn uiteraard ook erg belangrijke gegevens. Vergeet er zeker niet bij te vermelden of de betaling al dan niet voldaan werd. Zo kan je een heleboel problemen vermijden. Dan een laatste zinnetje dat zeker niet mag ontbreken in de verkoopovereenkomst is: “de wagen wordt verkocht in de staat waarin hij zich bevindt”. Dit bevestigt dat er geen extra kosten aan te pas komen en dat de koper persoonlijk heeft gecontroleerd dat het voertuig in goede staat is. Beide partijen ondertekenen het formulier en schrijven er duidelijk leesbaar ‘gelezen en goedgekeurd’ bij.

Eventuele problematiek bij een auto verkoopovereenkomst

Bij het afdrukken van een verkoopovereenkomst online worden soms moeilijke vragen gesteld. Het betreft dan vaak de vragen omtrent keuring en kosten daarrond. Het makkelijkst is om simpelweg de auto te laten keuren voor verkoop. Zo weet de koper steeds wat er goed en minder goed werkt aan de wagen. Zelf een auto kopen zonder geldig keuringsbewijs is steeds risicovol. Moest de auto vlot gekeurd kunnen worden, dan zou de verkoper dit zeker doen. Enkel een auto die misschien afgekeurd kan worden, zal zonder keuringsbewijs verkocht worden. Denk daarom goed na vooraleer je een auto koopt zonder keuringsbewijs. Doe je het toch, dan bestaat de kans dat je alsnog voor torenhoge kosten komt te staan. Het kan nooit kwaad om bij een particuliere aankoop een vriend of kennis mee te nemen die verstand heeft van auto’s en je kan bijstaan op gebied van technische zaken. Twijfel je toch nog? Koop of verkoop dan je auto via een erkende garage. Zo weet je steeds waar je aan begint.